Nedelja imunizacije: važno održati kontinuitet vakcinacije

Beograd, 26. april 2021.

Od ključne važnosti za čitavo naše društvo je da se održi kontinuitet i obuhvat u vakcinaciji i to ne samo protiv COVID-19 već i prema aktuelnim programima obavezne i preporučene imunizacije, saopštava Udruženje proizvođača inovativnih lekova Inovia.

Vakcinacijom je moguće sprečiti nastanak više od 24 smrtonosne bolesti, a na horizontu su nove vakcine koje će spasiti još ljudskih života i zato je važno da kroz održivo i stabilno finansiranje vakcinacije možemo poboljšamo dostupnost vakcinama i tako prevencijom stvoriti zdraviju budućnost ali i smanjiti troškove zdravstvenih sistema.

Svakog minuta vakcine spasu pet života širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da vakcinacija sačuva 2-3 miliona života svake godine. Prevencija nastanka bolesti vakcinacijom pruža značajne zdravstvene beneficije i pojedincima i čitavoj zajednici i moramo da obezbedimo kontinuirano ulaganje u programe vakcinacije i inovacije zarad zdravije budućnosti. Vakcinacija je, ekonomski gledano, jedna od najisplativijih i najuspešnijih zdravstvenih intervencija današnjice. Od početka masovnog korišćenja vakcina ljudski vek je produžen za 15–25 godina i očekuje se da će biti još duži. Kontrola nad zaraznim bolestima kroz vakcinaciju igra značajnu ulogu u produženju života.

Bez svake sumnje vakcinacija protiv COVID-19 mora biti prioritet države, ali ne treba zaboraviti važnost drugih vakcina i da deca još uvek umiru od boginja, a stariji ljudi od obične upale pluća Prekid programa imunizacije zbog COVID 19 može dovesti do epidemija bolesti koje se mogu zaustaviti vakcinama. Važno je da zdravstveni sistemi nastave sa rutinskom imunizacijom.

Prethodni tekstPovećan budžet za inovativne lekove
Sledeći tekstVeliki korak u unapređenju lečenja