Inovativne farmaceutske kompanije pouzdan partner zdravstvenog sistema Srbije

Najveće svetske farmaceutske kompanije okupljene u Udruženju proizvođača inovativnih lekova Inovia od početka pandemije COVID-19 pokazale su se kao pouzdan partner zdravstvenog sistema u Srbiji neprekidno pružajući bezrezervnu podršku pacijentima, zdravstvenim radnicima i državi tokom ove nezapamćene zdravstvene krize. Uprkos svim logističkim izazovima, održana je stabilnost u snabdevanju naše zemlje inovativnim terapijama i taj zadatak će ostati prioritet. Istovremeno, inovativne kompanije, uz podršku istraživača širom sveta, ulažu velike napore da bi razvile bezbedne i efikasne vakcine, lekove i testove protiv COVID-19 infekcije.
Podrška inovativnih kompanija i njihovih zaposlenih ogledala se i u donacijama novca, lekova, zaštitne opreme, medicinskih uređaja, pružanju tehničke podrške zdravstvenim ustanovama, organizaciji transporta, IT podrške, pomoći udruženjima pacijenata, ali i volontiranju lekara i farmaceuta zaposlenih u farmaceutskim kompanijama.
– Ova kriza najbolje pokazuje da zdravstveni sistem Srbije mora da ostane prioritet zajednice. Uprkos velikim ulaganjima u infrastrukturu, poboljšanje materijalnog statusa zdravstvenih radnika, dodatno zapošljavanje, testove, medicinsku i zaštitnu opremu, mora se nastaviti i sa ulaganjem u inovativne lekove jer će zbog smanjene dostupnosti zdravstvene zaštite usled pandemije potrebe hroničnih bolesnika u narednom periodu biti još veće – kaže direktor Udruženja Inovia dr Bojan Trkulja.
Ove godine je za inovativne lekove bilo planirano 5 milijardi dinara a pre početka pandemije na listu je ušlo 16 novih lekova vrednosti oko 2,7 milijardi dinara. Predstavnici države, kaže Trkulja, pružili su uveravanja da će ostatak predviđenog novca (2,3 milijarde dinara) biti prebačen u 2021. godinu i nadodat na planiranih 3,5 milijarde RSD za ulazak inovativnih lekova.
Udruženje Inovia ocenjuje trenutnu saradnju sa RFZO i ostalim institucijama sistema kao odličnu i očekuje da će tokom 2021. godine biti načinjeni novi koraci koji bi povećali pristup pacijenata najefikasnijim terapijama. Planirano uvođenje novih modela Posebnih ugovora bi trebalo da olakša taj proces.
Udruženje proizvođača inovativnih lekova Inovia ocekuje da će u 2021. konačno biti donet novi Zakon o lekovima koji će omogućiti kompletno usaglašavanje našeg zakonodavstva sa direktivama EU i tako doprineti većoj konkurentnosti, ubrzanju procedura registracije lekova i određivanja njihovih cena, kao i poboljšanja u procesu evaluacije i ulaska lekova na Listu lekova.

Prethodni tekstMesto udruženja pacijenata u zdravstvenom sistemu
Sledeći tekstPovećan budžet za inovativne lekove