Veliki korak u unapređenju lečenja

Beograd, 24. februar 2022.

Usvajanje liste sa 26 inovativnih lekova koji do sada nisu bili dostupni o trošku države od izuzetnog je značaja jer će mnogi pacijenti zahvaljujući ovoj odluci dobiti priliku da žive kvalitetnije i duže.

Time je Srbija napravila veliki korak u unapređenju lečenja koji je usledio nakon višegodišnje stagnacije sredinom prethodne decenije tokom koje je nastao ogroman zaostatak u dostupnosti inovativnih terapija u odnosu na Evropu.

Ključne državne institucije, predvođene Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja, su prepoznale da efikasno lečenje inovativim terapijama ne samo da donosi ogromnu korist pacijentima već i dugoročno smanjuje troškove unutar zdravstvenog sistema čime se pozitivni efekti ovakvih poteza prenose i na celokupno društvo.

Posebno je bitno što ovo nije ad-hoc mera već samo jedan korak u pravcu održivog rešenja obezbeđivanja optimalne dostupnosti inovativnih lekova osiguranicima u našoj zemlji. Očekujemo da će se proces uvođenja novih inovativnih terapija nastaviti već pre kraja 2022. a pogotovo u godinama koje slede.

Kompanije koje razvijaju i proizvode inovativne lekove nastaviće da, uz puno razumevanje za mogućnosti i potrebe zajednice, blisko sarađuju sa svim ključnim institucijama u cilju daljeg unapređenja lečenja pacijenata u našoj zemlji.

Prethodni tekstNedelja imunizacije: važno održati kontinuitet vakcinacije
Sledeći tekstSvetski dan bezbednosti pacijenata