Zajedničkim zalaganjem do 80 inovativnih lekova najnovije generacije

Beograd, 7. jun 2019.

Predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i proizvođača inovativnih lekova, članica Udruženja Inovia, razgovarali su o konkretnim koracima koji će biti preduzeti kako bi već do kraja ove godine bio napravljen značajan napredak u dostupnosti najefikasnijih terapija pacijentima u Srbiji. Zahvaljujući zajedničkom zalaganju državnih institucija i proizvođača inovativnih lekova očekuje se da pacijentima u Srbiji o trošku države već ove a najkasnije naredne godine bude dostupno više od 80 inovativnih lekova najnovije generacije, pre svega za najteže i najugroženije pacijente.

Na taj način smanjiće se zaostatak u dostupnosti inovativnih lekova našim osiguranicima.
Poslednjih godina, država je počela da preduzima vidljive pomake po tom pitanju, stavivši na pozitivnu listu desetine novih inovativnih lekova, a redovnim plaćanjem obaveza prema dobavljačima obezbedila stabilnost u snabdevanju lekovima. Farmaceutske kompanije, članice udruženja Inovia, sa druge strane, pokazale su razumevanje za potrebe pacijenata i ekonomske limite države i činile su velike napore da obezbede lekove pod značajno povoljnijim uslovima. Zastoj ranijih godina u stavljanju inovativnih lekova na Listu RFZO sa jedne strane i brz napredak razvoja inovativnih terapija sa druge strane, osnovni su razlozi zbog čega je došlo do problema u uvođenju inovativnih terapija.

Tokom razgovora je istaknuto da bi stabilnost i predvidljivost kao i jačanje partnerstva države i inovativne farmaceutske industrije u narednim godinama mogli da rezultiraju značajnim poboljšanjem pristupa inovativnim terapijama, što predstavlja zajednički interes države, inovativne farmaceutske industrije i samih pacijenata.

Prethodni tekstO mogućnostima za poboljšanje dostupnosti inovativnih lekova u Republici Srbiji
Sledeći tekstRTS: Blizu sistemskog rešenja za inovativne lekove