RTS: Blizu sistemskog rešenja za inovativne lekove

Koliko su inovativni lekovi dostupni u Srbiji, a kakve su mogućnosti finansiranja novih terapija u našem zdravstvu, govorilo se na skupu Američke privredne komore i Udruženja proizvođača inovativnih lekova. Inovativne terapije mogu da produže život pacijenta, smanje komplikacije, skraćuju bolničko lečenje, a dugoročno mogu da uštede novac. Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova kaže da Srbija, čak i u poređenju sa Crnom Gorom ima najmanju dostupnost inovativnih lekova.

„To je razlog što je našoj zemlji, posmtrano po glavi stanovnika ulaganje u lekove najmanje 40 odsto manje nego u Bugarskoj, a 60 manje nego u Crnoj Gori“, ukazuje Trkulja. Dodaje da je RFZO pokrenuo inicijativu i oformio jednu neformanalnu grupu u kojoj su osim njih, predstavnici ministarstava zdravlja i finansija, udruženje „Inovia“.

„Vrlo smo blizu rešenja kojim ćemo pitanje inovativnih lekova sistemski rešiti“, ističe Trkulja.

Vicko Ferenc iz Ministarstva zdravlja ukazuje da do 2016. nije bilo uvođenja inovativnih lekova. Naglašava da je od tada do danas uvedeno je preko 36 inovativnih lekova.
„Nažalost, sve nove inovativne terapije su skupe, mere se stotinama hiljada evra. Ono što je bilo hiljadu evra sada se utrostručilo. Moramo da se snalazimo u moru inovativnih lekova i da pravimo prioritete. Treba da uvedemo one koji će nama najviše uštedeti, kako bismo ta ista sredstva vratili i nabavili nova“, zaključuje Ferenc.

Prethodni tekstZajedničkim zalaganjem do 80 inovativnih lekova najnovije generacije
Sledeći tekstPolitika: Novca za savremene medikamente u budžetu biće najranije 2020. godine