O mogućnostima za poboljšanje dostupnosti inovativnih lekova u Republici Srbiji

Beograd, 22. maj 2018.

Predstavnici Ministarstva zdravlja Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i predstavnici proizvođača inovativnih lekova, članica Udruženja Inovia, razgovarali su danas o konkretnim koracima koje je potrebno preduzeti kako bi u neposrednoj budućnosti Srbija po dostupnosti najsavremenijih terapija napravila značajan korak unapred i dostigla nivo pokrivenosti u zemljama u regionu.

I država i predstavnici najvećih inovativnih farmaceutskih kompanija saglasni su da u okviru svojih nadležnosti učine sve što bi omogućilo pacijentima veću dostupnost najefikasnijim terapija i bolji kvalitet lečenja.

Višegodišnji zastoj u stavljanju inovativnih lekova na Listu RFZO sa jedne strane i brz napredak razvoja novih terapija sa druge strane, osnovni su razlozi zbog čega Srbija u određenim terapeutskim oblastima i dalje kaska za svetom i regionom. Poslednje tri godine, međutim, država je učinila vidljive pomake po tom pitanju stavivši na pozitivnu listu dvadesetak novih inovativnih lekova, a redovnim plaćanjem obaveza prema dobavljačima obezbedila stabilnost u snabdevanju lekovima. Farmaceutske kompanije, članice udruženja Inovia, sa druge strane, pokazale su razumevanje za potrebe pacijenata i ekonomske limite države i činile su velike napore da obezbede lekove pod značajno povoljnijim uslovima za Srbiju.

Na sastanku je istaknuto da je od ključne važnosti gajiti partnerski odnos farmaceutskih kompanija i zdravstvenog sistema, da bi bio ubrzan pristup najefikasnijim terapijama. Tokom razgovora je istaknuto da bi stabilnost i predvidljivost u narednim godinama mogli da rezultiraju poboljšanjem pristupa novim terapijama, kao i da je dostupnost novim lekovima moguće ubrzati kroz jačanje partnerstva dve strane i uvođenje novih modela finansiranja i nabavki inovativnih lekova.

Prethodni tekstDANAS: Zaostajemo jer nedovoljno finansiramo inovativne lekove
Sledeći tekstZajedničkim zalaganjem do 80 inovativnih lekova najnovije generacije