RTS: Ispituje se nekoliko terapija protiv koronavirusa

Simptomi novog koronavirusa ublažavaju se lekovima koje koristimo i prilikom zaraze od običnog gripa. Međutim, prema najavama stručnjaka, moguće je da do kraja godine dobijemo vakcinu ili lek koji će pomoći u izlečenju simptoma novog virusa. Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja naveo je za RTS da u ovom momentu ne postoji ni lek ni vakcina protiv novog koronavirusa, s obzirom na to da je u pitanju nova epidemije koja se pojavila pre nekoliko meseci.

„U ovom trenutku veliki broj inovativnih farmaceutskih kuća ulaže velike napore, velike resurse u traženju rešenja. Između ostalog, otvoreni su arhivi, dele se podaci o nekim prethodnim lekovima koji su korišćeni, testirani u lečenjima nekih drugih virusnih oboljenja da se vidi da li su efikasni protiv korone“, rekao je Bojan Trkulja, gostujući u Beogradskoj hronici. Bojan Trkulja je istakao da niko ne zna kada će se lek protiv novog koronavirusa pojaviti, ali da je sigurno da postoji već nekoliko lekova koji se ispituju.

„Ako posmatramo stručne portale koji se time bave, sigurno da postoji već nekoliko, da ne kažem nekoliko desetina lekova i vakcina koji su u ispitivanju, tako da možemo da očekujemo, ako smo optimisti, da bismo do kraja godine mogli dobijemo i zvaničan lek ili vakcinu“, rekao je Bojan Trkulja.

Kada je reč o podatku da je serum napravljen od krvi izlečenih pacijenata efikasan u izlečenju zaraženih pacijenata, Trkulja je istakao da ne može ni da potvrdi ni da demantuje taj podatak.

„Tačno je da, kada su u pitanju zarazna oboljenja, imate kao jednu opciju vakcine, a kao drugu serum, koji deluje mnogo brže zato što ne zahteva da vi napravite vaše ćelije koje će se boriti protiv virusa, već praktično dobijate gotove. Pretpostavljam da sigurno može da pomogne, koliko je to trajno i izvodljivo, to ćemo tek da vidimo“, kazao je Trkulja.

Gost Beogradske hronike je istakao da je u ovom momentu nezahvalno reći hoće li biti nestašice lekova na tržištu Srbije.

„Između ostalog i zbog toga što to zavisi od nas – od ljudi, od društva, od vlada, od država, na koji način ćemo uspeti da ograničimo ovu epidemiju, da je možda smanjimo ili, ako ne budemo dovoljno bili proaktivno reagovali, da dovedemo do njenog povećanja. Ako posmatramo, u današnjem trenutku, na osnovu saznanja koje trenutno imamo, ne očekujemo probleme u snabdevanju, pogotovo kada su u pitanju inovativni lekovi“, naglasio je Bojan Trkulja.

Dodao da je razvoj jednog inovativnog leka može da traje između deset i dvadeset godina zato što su metode kontrole dolaska lekova na tržište vrlo rigorozne. Međutim, ukoliko postoji potreba, procesi kontole se mogu ubrzati.

„Kada postoje ovakve situacije, onda postoje u regulatornim telima ubrzani procesi koji omogućavaju da nešto, što je u tom trenutku neophodno, dođe na tržište u nekakvoj proceduri koja će biti olakšana samo u onim momentima u kojima se smatra da eventualni potencijalni neželjeni efekti su značajno manji u odnosu na neuzimanje neke terapije, odnosno na ono što može da se desi bez uzimanja terapije. Nismo stigli dotle, dakle nije ovo još uvek epidemija koja zahteva takve mere“, naveo je Trkulja.

TV prilog možete pogledati na sledećem linku:

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3881771/koronavirus-lek-srbija-serum.html

Prethodni tekstZa tri meseca 16 inovativnih lekova biće dostupno pacijentima
Sledeći tekstInovativne kompanije bez oklevanja reagovale na pandemiju