Inovativne kompanije bez oklevanja reagovale na pandemiju

Inovativna farmaceutska industrija je u svetu bez oklevanja reagovala na pojavu epidemije – sada već pandemije – korona virusa, rekao je za Politiku dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia. Među merama koje su preduzete na globalnom nivou ističe se formiranje posebnog fonda otvorenog za bilo koga ko može da u najkraćem roku razvije uspešne testove i/ili terapiju specifične za COVID-19 infekciju, kaže Trkulja u tekstu POlitike posvećenom borbi protiv korona virusa.

“U ovu inicijativu se u najkraćem roku uključilo trinaest inovativnih farmaceutskih kompanija zajedno sa brojnim predstavnicima akademske zajednice, međunarodnih organizacija i državnih i regulatornih tela, a sve u cilju što bržeg pronalaska bilo leka bilo vakcine koji bi omogućili lečenje obolelih, zauzdavanje zaraze i preventivu za zdrave,” naveo je Trkulja.

Razvoj jednog inovativnog leka uobičajeno traje veoma dugo pa često prođe između deset i dvadeset godina od momenta identifikovanja potencijalne aktivne supstance, preko laboratorijskih testova, prekliničkog i kliničkog ispitivanja do dobijanja dozvole za stavljanje leka u promet. Međutim, u situacijama kao što je to slučaj sa aktuelnom pandemijom aktiviraju se unapred predviđeni regulatorni mehanizmi koji dopuštaju da lek do onih koji su životno ugroženi stigne po ubrzanoj proceduri – ističe Trkulja.

Prethodni tekstRTS: Ispituje se nekoliko terapija protiv koronavirusa
Sledeći tekstNaučnici i proizvođači inovativnih lekova u borbi protiv COVID19