Za tri meseca 16 inovativnih lekova biće dostupno pacijentima

Vlada Srbije je ovih dana usvojila novu listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), na koju je prvi put uvršćena najsavremenija inovativna terapija za karcinom pluća i multiplu sklerozu, kao i najnoviji medikamenti za lečenje karcinoma prostate i melanoma, piše list Politika. Kako je najavljeno, uslediće procedura javne nabavke, tako da će lekovi biti dostupni pacijentima za tri meseca.

Stavljanje 16 novih inovativnih lekova na takozvanu pozitivnu listu odlična vest je za osiguranike u Srbiji, koji će sada za bolesti kao što su karcinom pluća, multipla skleroza, karcinom prostate i metastatski maligni melanom na raspolaganju imati neke od najefikasnijih terapija koje medicina danas može da pruži u tim oblastima, smatra Bojan Trkulja, direktor Udruženja inovativnih proizvođača lekova „Inovija”.

U izjavi za „Politiku”, on ističe da je ulazak ovih savremenih lekova na listu omogućen zahvaljujući znatnom povećanju investicija u inovativne terapije, budući da je u 2020. godini planirano da se samo za nove inovativne lekove izdvoji pet milijardi dinara.

– To je daleko najveći budžet koji je RFZO obezbedio u poslednjoj deceniji i predstavlja rezultat odlučne inicijative koju je rukovodstvo RFZO-a, sa direktorkom prof. Sanjom Radojević Škodrić na čelu, a uz podršku Ministarstava zdravlja i finansija, preduzelo radi povećanja dostupnosti inovativnih terapija i smanjenja zaostataka koje na tom polju godinama imamo u odnosu na zemlje regiona. Inovativna industrija je doprinela obezbeđivanjem povoljnijih uslova nabavke ovih lekova nego što je to slučaj u zemljama regiona kroz potpisivanje takozvanih posebnih ugovora, prema kojima inovativne farmaceutske kompanije preuzimaju deo troška dolaska ovih lekova na pozitivnu listu – pojašnjava Trkulja.

U ovom trenutku on napominje da na raspolaganju imaju tri modela posebnih ugovora, a da se nadaju da će u dogovoru sa RFZO-om nove modele uvesti već u prvoj polovini ove godine.

U isto vreme, to je samo prvi od niza koraka koje je neophodno preduzeti kako bi osiguranicima na raspolaganju bila makar ona inovativna terapija koja je dostupna u zemljama regiona. Na spisku prioritetnih terapija koji su republičke stručne komisije sastavile 2018. godine bilo je gotovo 90 lekova iz praktično svih oblasti medicine i za te je lekove struka nedvosmisleno odlučila da moraju u najskorijem roku biti dostupni kroz pozitivnu listu.

– Imajući u vidu da medicina napreduje krupnim koracima i da se u svetu svake godine pojavi dvadesetak novih inovativnih lekova koji svojstvima i rezultatima nadmašuju ono što je prethodno bio zlatni standard u lečenju određenih oboljenja, ta prioritetna lista će verovatno tokom 2020. godine pretrpeti određene izmene, tako što će neki lekovi, u oblastima gde se u međuvremenu pojavila efikasnija terapija, biti skinuti, dok će oni novi koji su posle 2018. godine registrovani kod nas biti dodati, ali suština neće biti bitno promenjena. Samo ubrzanim stavljanjem desetina novih inovativnih lekova u 2020. i 2021. godini možemo da na pravi način zaokružimo inicijativu koju su zajednički pokrenuli nadležni organi i da tako, za otprilike godinu do godinu i po dana, konstatujemo da su oni loši dani s početka druge decenije dvadesetog veka, kada inovativni lekovi nisu redovno dolazili na listu, konačno iza nas – smatra Trkulja i pojašnjava da to znači da je, imajući u vidu sredstva koja su na raspolaganju u 2020, na mestu očekivanje da će do kraja godine barem još dvadesetak novih inovativnih lekova doći na pozitivnu listu. Koji će to lekovi biti, u ovom trenutku je nezahvalno prognozirati, kaže on, jer odluku o tome donosi struka, na osnovu liste prioriteta i situacije u svakoj terapijskoj oblasti.

Udruženje „Inovija” smatra da je najbolji način da se pitanje kontinuirane dostupnosti najefikasnijih inovativnih terapija uredi na održiv i sistemski način kroz formiranje izdvojene budžetske linije, sa sredstvima koja su namenjena samo za ulazak inovativnih lekova. Visina ulaganja bi se mogla planirati za svaku narednu kalendarsku godinu, što bi obezbedilo da koraci koji su ove godine napravljeni ne budu izuzetak, već deo budućeg sistemskog rešenja finansiranja inovativnih lekova. Ovakvo rešenje je već na snazi u većini zemalja Evrope, pa i našeg regiona.

Za RFZO to donosi predvidljivost u troškovima za lekove tokom kalendarske godine, struka zna koliko je novca na raspolaganju i u skladu sa tim donosi odluke kojim redosledom će se terapijske oblasti poređati na spisku prioriteta, inovativna farmaceutska industrija dobija podstrek da u Srbiji nastavi da registruje i učini dostupnim najsavremenije lekove koji su odobreni u EU, kao i da podržava zdravstveni sistem kroz obezbeđivanje najpovoljnijih uslova prilikom nabavke lekova za našu zemlju, a osiguranici sigurnost da će im ono najbolje što medicina može da ponudi biti na raspolaganju.

Prethodni tekstNovi magazin: Efikasni ili jeftini lekovi?
Sledeći tekstRTS: Ispituje se nekoliko terapija protiv koronavirusa