Politika: Novca za savremene medikamente u budžetu biće najranije 2020. godine

Na spisku inovativnih terapija, za koje se očekivalo da će ove godine biti obezbeđene o trošku države, neće biti promena i njih će pacijenti moći da dobiju tek 2020. godine. Novca za savremene medikamente u budžetu će po svoj prilici biće dogodine, kada se očekuje i da će rešavanje pitanja finansiranja inovativnih terapija biti sistemski regulisano.
Ovo je za „Politiku” potvrdio Bojan Trkulja, predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia.

Usled višegodišnjeg izostanka redovnog dopunjavanja liste lekova inovativnim terapijama, naša zemlja se nalazi na samom začelju Evrope kada je reč o dostupnosti ovih medikamenata. Čak i zemlje iz našeg neposrednog okruženja, kao što su Hrvatska, Rumunija, Bugarska ili Crna Gora, ulažu znatno više novca u finansiranje inovativnih lekova, pa ne čudi što osiguranici u tim zemljama kroz listu lekova na raspolaganju imaju višestruko više ovih najboljih terapija koje savremena medicina danas može da ponudi.

Rukovodstvo Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), uz podršku Ministarstva zdravlja, pokrenulo je inicijativu kojom bi ovaj zaostatak za regionom mogao znatno da se umanji, a u bliskoj budućnosti i eliminiše. Kako ističe Bojan Trkulja, kroz posebnu radnu grupu, u kojoj su, osim predstavnika ovih institucija iz oblasti zdravstva, učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija i Udruženja Inovia, definisani su neophodni koraci koje je potrebno što pre preduzeti kako bi se naša zemlja vratila u red zemalja koje regularno dopunjavaju listu lekova inovativnim terapijama.

– Za početak, predstavnici struke u republičkim stručnim komisijama dali su preporuku koji inovativni medikamenti među više od 200 koji čekaju na stavljanje na listu lekova predstavljaju prioritet, pa bi ih što pre bilo potrebno obezbediti našim osiguranicima. Na taj način formiran je spisak sa oko 90 novih lekova iz praktično svih oblasti medicine. Zatim je radna grupa napravila računicu koliko bi novca bilo potrebno u prvoj godini da se samo ovi prioritetni lekovi stave na listu, kroz veoma direktan i transparentan dijalog, na kojem posebno insistira prof. Sanja Radojević Škodrić, v. d. direktora RFZO. Saglasili smo se da bi inovativna farmaceutska industrija preuzimanjem značajnog dela obaveza, potpisivanjem posebnih ugovora, mogla dodatno da smanji sumu na oko sedam milijardi dinara, a da svi prioritetni lekovi dođu na listu – pojašnjava Trkulja.

Imajući u vidu suficit u budžetu države i značajna ulaganja – koja su u poslednje vreme realizovana, ali i dodatno najavljena – u zdravstvenu infrastrukturu i povećanje plata medicinskih radnika, Trkulja kaže da su njihova očekivanja bila da bi znatan deo novca mogao da se obezbedi već u 2019. godini, pre svega zbog dugotrajne višemesečne procedure (pregovori o potpisivanju posebnih ugovora, donošenje odluke o stavljanju na listu lekova i sprovođenje procedure javnih nabavki), koja mora da usledi pre nego što osiguranici zaista i dobiju nove lekove.

– Nažalost, Ministarstvo finansija obavestilo nas je da je dodatna sredstva moguće obezbediti najranije u budžetu za 2020. godinu, tako da u ovoj godini neće biti značajnijeg proširenja prava naših osiguranika kad je reč o inovativnim terapijama. Ipak, dijalog koji je otvoren sa ministarstvom finansija, u kojem učestvuje i ministar Siniša Mali, predstavlja osnov za nadu da će pitanje finansiranja inovativnih terapija biti sistemski regulisano već od naredne godine – kaže Trkulja.

Preduslov za to je da se u budžetu za 2020. godinu, kao izdvojena stavka za uvođenje inovativnih lekova, obezbede potrebna sredstva, u šta žele da veruju predstavnici Inovie. Već u narednim nedeljama očekuje ih novi krug razgovora sa Ministarstvom finansija, tokom kojeg bi trebalo doneti konačnu odluku, budući da počinje rad na pripremi budžeta. Svako dalje odlaganje rešavanja ovog pitanja ili umanjenje visine predviđene investicije, za Trkulju bi bila loša vest za osiguranike jer bi ih ostavilo bez prilike da svoju bolest leče najefikasnijim terapijama koje su trenutno na raspolaganju.

Prethodni tekstRTS: Blizu sistemskog rešenja za inovativne lekove
Sledeći tekstDanas: Udruženje INOVIA očekuje Fond za inovativne lekove u Srbiji 2020.