Politika: Od juna novi lekovi za leukemiju, hepatitis C i karcinom dojke

Početkom juna na pozitivnu listu lekova koji se izdaju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) biće uvedeno nekoliko inovativnih lekova za lečenje hronične limfocitne leukemije, hepatitisa C i karcinoma dojke, a u septembru se očekuje uvođenje još nekoliko inovativnih lekova, rekla je je juče za „Politiku” dr Sanja Radojević Škodrić, vršilac dužnosti direktora RFZO-a.

– Reč je o najsavremenijoj terapiji koja se ne razlikuje od onih u razvijenim zemljama, a proširena je indikacija i za jedan lek koji se koristi kod arterijske plućne hipertenzije. Taj medikament je do sada bio na pozitivnoj listi samo za decu, a sada je stavljen i za odrasle. Obrađujemo sledeće zahteve za uvođenje savremenih terapija, koji će biti prihvaćeni u skladu sa finansijama i odlukama republičke stručne komisije za lekove – kaže dr Radojević Škodrić.

Ona je na okruglom stolu „Mogućnosti za poboljšanje dostupnosti inovativnih lekova u Srbiji” istakla da su se savremeni terapijski protokoli razvijali ubrzano, ali da nije bilo kontinuiteta u stavljanju inovativnih lekova na pozitivnu listu.

– Uočili smo da su pacijentima, osim inovativnih lekova, potrebne i brojne dijagnostičke procedure, analize, testovi i intenzivno radimo na tome da i njih omogućimo. Važno je da pacijent sve testove može da obavi u bolnici u kojoj se leči, a ne da mora, na primer, iz Subotice da putuje u Beograd zbog analiza – naglasila je dr Radojević Škodrić.

Posle pauze od pet godina, tokom koje nijedan inovativni lek nije stavljen na pozitivnu listu, Ministarstvo zdravlja i RFZO uveli su 23 savremena medikamenta, pojasnio je profesor dr Meho Mahmutović, državni sekretar Ministarstva zdravlja. Na prioritetnu listu za dobijanje savremene terapije stavljene su neke degenerativne i autoimune bolesti.

Farmaceutske kompanije podnele su 180 zahteva za stavljanje inovativnih lekova na listu, istakao je Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA, dodajući da pozitivna lista nije redovno obnavljana ovim lekovima.

– Struka može jasno da odredi šta je prioritetno, da bi moglo da bude dostupno već ove godine, a šta bi moglo da sačeka za sledeću ili 2020. godinu. Treba promeniti način finansiranja nabavke inovativnih lekova. Uz trenutni nivo finansiranja neće biti moguće povećati dostupnost inovativnih lekova, ali ako pronađemo dodatne načina finansiranja omogućićemo pacijentima da se leče lekovima koji su revolucionarni, efikasni i najbolji u ovom momentu – rekao je Trkulja.

On je dodao da mere koje se preduzimaju, poput ograničavanja cene lekova ili broja pacijenata, neće biti dovoljne da se osiguranicima obezbedi revolucionarna terapija.
U 2016. godini uveden je model posebnih ugovora za saradnju države sa farmaceutskim kućama kao dobar instrument koji omogućava optimalnu kontrolu trošenja sredstava.

Trkulja ističe da taj model omogućava da se tačno odredi koliko će se novca za određeni lek potrošiti u toku kalendarske godine, a da onda u okviru tih pregovora kompanija daje dodatne popuste na regularne cene medikamenata.

Prethodni tekstPARADIGM, jedinstvena saradnja u cilju boljeg angažmana pacijenata prilikom razvoja lekova počinje prvim otvorenim forumom o angažmanu pacijenata
Sledeći tekstDANAS: Zaostajemo jer nedovoljno finansiramo inovativne lekove