DANAS: Zaostajemo jer nedovoljno finansiramo inovativne lekove

Udruženje Inovia u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja (RFZO) pod nazivom „Mogućnosti za poboljšanje dostupnosti inovativnih lekova u Republici Srbiji“, juče u hotelu Crowne Plaza.
Povod za organizovanje skupa je potreba da se kroz direktni dijalog predstavnika najvažnijih institucija zdravstvenog sistema pronađu načini za bolju dostupnost inovativnih lekova osiguranicima u našoj zemlji.
Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja Inovia, kaže da smo 2016. godine izašli iz petogodišnjeg perioda u kojem pozitivna lista nije redovno obnavljana.

– Podatke koje imamo u poređenju sa zemljama iz okruženja nisu naročito dobri, zaostajemo praktično u svim oblastima, a koren tog zaostatka je u nedovoljnom finansiranju inovativnih lekova. Neki opšti lekovi se finansiraju od strane države na nivou od oko 50 evra po glavi stanovnika, što je u poređenju sa Bugarskom i Rumunijom oko 60 odsto zaostatka, a više nego 100 posto zaostatka u odnosu na Hrvatsku, da ne idemo dalje na zapad – ističe Trkulja. On kaže da sa trenutnim nivoom finansiranja, uz sve mere primenjene dosad, neće biti moguće povećati dostupnost inovativnih lekova, ali ako se pronađu dodatni načini finansiranja, to će biti omogućeno.

– Ja sam optimista, ako smo svi zajedno možemo u jednom skorom vremenskom periodu od godinu dve, najviše tri, da omogućimo našim pacijentima da se leče sa revolucionarnim, efikasnim, najboljim terapijama za njih u ovom momentu, koje su dostupne pacijentima na drugoj strani naše granice – naglašava Trkulja.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović kaže da su posle niza godina Ministarstvo i RFZO uveli 23 inovativna leka.

– Naša Centralna komisija je pre nekoliko dana donela niz zaključaka, i vrlo brzo možemo očekivati inovativne lekove za pojedine bolesti, a lekovi za hronične, degenerativne i autoimune bolesti stavljeni su kao prioritet, da i oni u narednom periodu budu doneti na listu – ističe Mahmutović.

V. d. direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja doc. dr Sanja Radojević Škodrić kaže da su u poslednjih nekoliko meseci Ministarstvo zdravlja i RFZO napravili korak i da Centralna komisija za lekove zaseda svakog meseca sa farmaceutskim kompanijama, kako bi bilo omogućeno donošenje zahteva kontinuirano, a ne jednom godišnje.

– Prva lista lekova se uskoro očekuje i to su inovativni lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, što je prioritet još od 2016. za hepatitis C i karcinom dojke – ističe Škodrić.

Foto: Una Miletić (Danas)

Pročitajte originalni tekst na: https://www.danas.rs/drustvo/zaostajemo-jer-nedovoljno-finansiramo-inovativne-lekove/

Prethodni tekstPolitika: Od juna novi lekovi za leukemiju, hepatitis C i karcinom dojke
Sledeći tekstO mogućnostima za poboljšanje dostupnosti inovativnih lekova u Republici Srbiji