Danas: Udruženje INOVIA očekuje Fond za inovativne lekove u Srbiji 2020.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja danas je rekao da očekuje da državnim budžetom za 2020. godinu prvi put u Srbiji bude obezbeđen novac za „stavljanje inovativnih lekova na pozitivnu listu“

„Dobili smo obećanje predstavnika Vlade Srbije da će biti formiran Fond za inovativne lekova koji će se finansirati iz budžeta“, rekao je Trkulja novinarima.
On je istakao da bi formiranjem tog fonda bila omogućena nabavka 90 „inovativnih lekova“ koji bi bili na „pozitivnoj listi“ iduće godine, a namenjeni za stotine hiljada obolelih.
Stavljanje tih lekova na „pozitivnu listu“ bi državu koštalo, kako je rekao Trkulja oko sedam milijardi dinara, što je upola manje od realne cene, jer bi i proizvođači učestvovali u tom trošku.

Trkulja je rekao da Srbija zaostaje u odnosu na region po izdvajanjima za „inovativne lekove“, a da bi osnivanjem posebnog fonda za to godišnje moglo da se na „pozitivnu listu“ stavlja 10 do 15 takvih lekova, dok su ove godine na tu listu uvršćena samo dva-tri.
Dodao je da je na „pozitivnoj listu lekova“ koje plaća Fond za zdravstveno osiguranje, sada svega oko pet odsto „inovativnih lekova“.

„U Srbiji se iz zdravstvenog budžeta 24 odsto sredstava izdvaja za nabavku svih lekova, dok je u drugim zemljama to znatno više, od 33 do 99 odsto“, dodao je Trkulja.
„Inovativan“ ili „originalan lek“ sadrži aktivnu supstancu koja ranije nije korišćena, ili sadrži novu kombinaciju već korišćenih aktivnih supstanci.

Prethodni tekstPolitika: Novca za savremene medikamente u budžetu biće najranije 2020. godine
Sledeći tekstNovi magazin: Efikasni ili jeftini lekovi?