Inovativne farmaceutske kompanije u Evropi podižu nivo transparentnosti objavljujući podatke o svojem ulaganju u zdravstvo

Tokom narednih deset dana, u okviru zajedničke inicijative koja se odvija istovremeno u 33 evropske zemlje, inovativne farmaceutske kompanije će objaviti podatke o saradnji sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama i organizacijama u Republici Srbiji. Podaci koji će biti dostupni na internetu pokazaće nivo ulaganja u zdravstvo u Srbiji, zahvaljujući čemu se omogućava razvoj novih lekova kroz deljenje najbolje kliničke prakse, razmenu informacija o uticaju novih lekova na menjanje terapijskih protokola i oblikovanje budućih kliničkog istraživanja.

“Redovna interakcija industrije sa zdravstvenim radnicima i zdravstvenim ustanovama i organizacijama je ključna za sticanje saznanja na osnovu kojih inovativne farmaceutske kompanije ulažu napore u poboljšanje terapije i lečenja bolesnika. Podizanje nivoa transparentnosti u odnosima između farmaceutske industrije i zdravstvenih radnika će obezbediti da ovu saradnju bolje razumeju svi učesnici u sistemu zdravstvene zaštite, kao i opšta javnost”, kaže Izvršni direktor udruženja INOVIA, dr Bojan Trkulja.

Prvi izveštaji, u kojima će biti objavljena ulaganja u razvoj lekova, sredstva dodeljena zdravstvenim ustanovama u svrhu edukacije, kao i prenosi vrednosti prema zdravstvenim radnicima za aktivnosti kao što su prezentacije na edukativnim sastancima, konsultantske usluge, učešće u savetodavnim odborima i troškovi putovanja i boravka na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, obuhvatiće prenose vrednosti koji su se dogodili u 2015. godini.

Uvođenje dodatne transparentnosti u ove već visoko regulisane i značajne odnose će dodatno učvrstiti temelje budućih odnosa. Saradnja farmaceutske industrije, zdravstvenih radnika i zdravstvenih ustanova i organizacija je neophodan preduslov u razvoju lekova koji donose napredak u lečenju i omogućavaju poboljšanje života pacijenata.

Svima kojima su potrebne dodatne informacije i pojašnjenja u vezi sa objavljivanjem ovih podataka na raspolaganju je email adresa info@inovia.rs preko koje mogu potražiti dodatne informacije i preneti svoja zapažanja.

Sledeći tekst“Politika”: Savremena terapija za pacijente uz pomoć kliničkih studija